چرا باید در آستانه سال جدید، عملکرد سال گذشته خود را ارزیابی کنیم؟
تعداد شرکت هایی مثل GE، Accenture، و Deliotte که گزارش های سالانه را کنار می گذارند و در عوض به سراغ بازخور های سریع تری مثل پایش های ماهانه یا سه ماهه می روند رو به افزایش است. اما نگاه به سالی که گذشته قدرت خاصی به انسان می بخشد. این کار می تواند برای رشد شخصی نیز ابزار سودمندی باشد، به ویژه برای کارآفرینان.
لوری شروین، بنیانگذار یک شرکت مشاوره ی مدیریت به نام Strategize That در این باره می گوید: «هدفگذاری های دوره ای در زندگی شغلی اهمیت فراوانی دارند، در غیر این صورت اصلاً برای چه تلاش می کنیم؟ اما هدفگذاری نیازمند یک مبدأ است و بازنگری پایان سال، بهترین ساز و کار برای دنبال کردن پیشرفت ها، بازبینی دستاورد ها، چالش ها، فرصت ها و رویداد های سال گذشته است».
شما می توانید نتایج خود را با یک بازنگری پایان سال ارزیابی کنید. شش قدم زیر برای این کار به شما یاری خواهند رساند:
۱- از خانه تکانی ذهنی آخر سال غافل نشوید
شروین توصیه می کند کمی وقت بگذارید و تمام رویداد های مهم سالی که گذشته را بنویسید و آنها را دسته بندی کنید؛ دسته هایی مثل پروژه ها، ارائه ها، رهبری، کار گروهی، جبران کمبود ها، و رشد شخصی. لیسا فالن، مشاور نیروی انسانی نیز توصیه می کند برای اینکه از لحاظ کردن همه ی رویداد های مهم در فهرست خود اطمینان حاصل کنید، تقویم خود را بردارید، به برنامه های ثبت شده، صورت جلسات و سایر گزارش ها نگاهی بیندازید تا مطمئن شوید چیزی را از قلم نینداخته اید.
از اضافه کردن رویداد های مهم زندگی شخصی تان به این فهرست نیز اطمینان حاصل کنید. شروین در این باره می افزاید: «موفقیت در زندگی شغلی و زندگی شخصی را می توان با یکدیگر جابجا کرد. رضایت در هر یک از این دو حوزه به دیگری نیز تسری می یابد».
۲- عملکرد خود را ارزیابی کنید
برای هر دستاوردی به خودتان بازخور بدهید. شروین می گوید سعی کنید با خودتان صادق، منصف و بی طرف باشید و هم اطلاعات کمی را مد نظر قرار دهید و هم اطلاعات کیفی. اقدامات کیفی، نظرات شفاهی در مورد عملکرد کلی یا چند ویژگی خاص را شامل می شود. مثلاً می توانید بگویید «لازم است در جلسات مشارکت بیشتری داشته باشم» و به این ترتیب خوراک اهداف بعدی تان را فراهم کنید.
از لحاظ کیفی نیز می توانید با استفاده از مقیاسی مثل مقیاس یک تا پنج، به مهارت های خود امتیاز بدهید. نمره ی یک به «بهبود قابل توجه» نیاز خواهد داشت و پنج عملکردی «فوق العاده» محسوب می شود.
شروین می گوید در مورد امتیازات بهتر، از خودتان بپرسید چه مهارت ها و یا ویژگی هایی این امتیاز را برای شما به ارمغان آورده است. اما «در حوزه ها و چالش هایی که در آنها ضعیف تر بوده اید، موانعی که سد راه موفقیت شما شده اند را شناسایی کنید».